A site for creative mothers.

10 September 2016

Τα MUST DO μουστοκούλουρα της γιαγιάς μας.

Δυο μέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία και είμαστε σε απόλυτη ετοιμότητα.
Νέες ιδέες, οργάνωση και προσμονή για το καινούριο!
Μια βόλτα στο σπίτι της γιαγιάς εκτός από τις ευχές για "το τριτάκι μας" περιελάμβανε και καλούδια που φτιάχτηκαν με αγάπη και μας γέμισαν χαρά.

Πως να μην δώσει κάτι αυτή η γιαγιά για να ξεκινά γλυκά το πρωινό μας;

O Σεπτέμβρης είναι η εποχή που τα σταφύλια και ο μούστος έχουν την τιμητική τους.
Στο σπίτι της γιαγιάς δύο είναι οι συνταγές που πρέπει να δοκιμάσεις:

Μουστοκούλουρα και μουσταλευριά.

Συνταγές "MUST TRY"  "MUST DO"γιατί είναι απλές σε υλικά και πολύ εύκολες και φυσικά αρέσουν σε όλους.

Άσχετα βέβαια που ΠΑΝΤΑ η γιαγιά τις κάνει καλύτερα!

Αυτή τη φορά βοηθήσαμε και εμείς, γιατί τα κουλουράκια είναι τα αγαπημένα μας και μύρισε το σπίτι μούστο, κανέλα και γαρίφαλο.
Τα ταψιά έμπαιναν και έβγαιναν ανά δύο στο φούρνο και τα κουλουράκια έβγαιναν ζεστά και μοσχομυριστά!

Θέλετε συνταγούλα;

Μούστο θα βρείτε πλέον στα σούπερ μάρκετ και σε πολλά καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής οπότε αξίζει να δοκιμάσετε.

ΥΛΙΚΑ
  • 2 ποτήρια μούστο
  • 2 ποτήρια λάδι
  • 1 1/2 ποτήρι ζάχαρη
  • 2κσ κοφτές σόδα
  • 1κσ αμμωνία
  • 2κσ κανέλα
  • 1κσ γαρίφαλο
  • λίγο κονιάκ
  • Αλεύρι χωριάτικο περίπου 1.700γρ - 2κιλά (ανάλογα με το πόσο "σηκώνει" η ζύμη
ΠΩΣ ΘΑ ΤΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ
  • Σε ένα λεκανάκι ανακατεύουμε τον μούστο με τη ζάχαρη για λίγο μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη.
  • Προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά, το λάδι, την αμμωνία και αφού διαλύσουμε τη σόδα στο κονιάκ προσθέτουμε και αυτά τα υλικά.
  • Αρχίζουμε να ρίχνουμε το αλεύρι σταδιακά, ζυμώνοντας σιγά σιγά. Θέλουμε η ζύμη μας να είναι μαλακή και σταματάμε να ρίχνουμε αλεύρι μόλις καταλάβουμε ότι αρχίζει να πλάθεται. Προσέχουμε να μην ρίξουμε πάρα πολύ αλεύρι στη ζύμη, νομίζοντας ότι "σηκώνει" κι άλλο γιατί έχει την τάση να σφίγγει καθώς περνάει η ώρα. Οπότε η ποσότητα των 2 κιλών είναι το ανώτατο που σας δίνω. Συνήθως χρειάζεται 1.700γρ με το αλεύρι που χρησιμοποιώ. 
  • Αφήνουμε τη ζύμη να "ξεκουραστεί" 15' και στη συνέχεια πλάθουμε τα κουλουράκια.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς αέρα για 20'.
  • Τα βγάζουμε από τα ταψιά και απολαμβάνουμε ζεστά ή κρύα με το γάλα ή το καφεδάκι μας.
Στη σημερινή μας συνταγή προσθέσαμε και λίγα καβουρντισμένα αμύγδαλα και βγήκαν θεϊκά. Δοκιμάστε και αυτή την παραλλαγή αν θέλετε.

Καλή Επιτυχία!!!



2 comments:

  1. αγαπάμε τα μουστοκουλουρα!!! πόσα κομμάτια βγαίνουν Θεανώ μου;;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ελπίδα μου βγαίνουν περίπου 3-4 λαμαρίνες της κουζίνας μας. Ανάλογα βέβαια με το σχήμα και το μέγεθος.
      Καλή σχολική χρονιά για τα παιδάκια μας!

      Delete

Social Profiles

Twitter Facebook Google Plus LinkedIn RSS Feed Email Pinterest

About Me

My photo
Είμαι πολύ χαρούμενη που είσαι εδώ! Στο σπιτάκι μου θα βρεις ιδέες που με έχουν ενθουσιάσει και πράγματα που αγαπώ. Κράτα την ιδέα, δοκίμασε την αν θέλεις και δώσ΄της την δική σου πινελιά. Γράψε μου απλά στο theanokap@gmail.com αν κάτι χρειαστείς.

Popular Posts

Theano, a m@mmy on line. Powered by Blogger.

Ενδιαφέρον για εσάς....

Αν έχω χρησιμοποιήσει φωτογραφικό υλικό δικό σας χωρίς να έχω αποδώσει τα σωστά credits ενημερώστε με και θα το διορθώσω ή θα το αφαιρέσω εάν αυτό επιθυμείτε.

Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε δικές μου φωτογραφίες απλά δηλώστε την πηγή και βάλτε τον κατάλληλο σύνδεσμο.

Για ο,τιδήποτε άλλο χρειαστείτε επικοινωνήστε μαζί μου στο e-mail
theanokap@gmail.com

Follow this blog by Email

Ακολουθήστε το blog μέσω του facebook network!

Το άλλο μου blog!

Το άλλο μου blog!
e-learning : "Μαθαίνω με τη μαμά"

Copyright © Theano, a m@mmy on line | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com