Skip to main content

Συναισθήματα - Nothing more than Feelings!

Emotions
Εμείς οι γυναίκες λέμε ότι λειτουργούμε πολύ με το συναίσθημα. Η καρδιά μας έχει τον πρώτο λόγο στις αποφάσεις μας και στο πρόσωπό μας μπορεί κανείς να διακρίνει αυτά που νιώθουμε.
Είναι ωραίο να μην φοβάσαι και να μην ντρέπεσαι να δείξεις στον άλλον όλα αυτά που νιώθεις.
Το κάνουμε -πρέπει να το κάνουμε- με τους αγαπημένους μας ανθρώπους, τον σύντροφο μας, τους φίλους μας, τα παιδιά μας.
Και ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε στα παιδιά μας για τα συναισθήματα και να τους μάθουμε μέσα από το παιχνίδι τρόπους για να μπορούν και αυτά με τη σειρά τους να εκφράζουν αυτό που αισθάνονται κάθε στιγμή.
Όπως ξέρουμε ένα βρέφος το πρώτο πράγμα που αντιλαμβάνεται όταν θα γεννηθεί είναι τα πρόσωπο της μητέρας του και στη συνέχεια όλα τα άλλα πρόσωπα που υπάρχουν στη περιβάλλον του.
Το ενθουσιάζουν οι εκφράσεις που παίρνουμε και το διασκεδάζουν οι γκριμάτσες μας.
Μπορούμε λοιπόν από πολύ νωρίς να του δείχνουμε μεγάλες φωτογραφίες με πρόσωπα, είτε γνωστά είτε άγνωστα, που φαίνεται ότι εκφράζουν κάποιο συναίσθημα.
Μαθαίνοντας τα συναισθήματα
Μιλάμε για τα πρόσωπα και στις πιο μεγάλες ηλικίες ρωτάμε το παιδί τι μπορεί να νιώθει το κάθε πρόσωπο που βλέπει.
Μια άλλη πολύ ωραία ιδέα είναι αυτή με τα μπαλονάκια που είναι γεμισμένα με playdough. Ζωγραφίζουμε χαρούμενα, λυπημένα προσωπάκια. Φατσούλες που δείχνουν έκπληξη ή θυμό και φτιάχνουμε μικρές ιστορίες με τους φίλους μας. Προσπαθούμε να περιγράψουμε στην ιστορία μας τι μπορεί να συνέβει και τα μπαλονάκια αισθάνονται έτσι......
stress balls που μιλάνε για τα συναισθήματα
Φτιάξτε με πλαστικά πιάτα και ένα ξυλάκι παγωτού μισές μάσκες που δείχνουν μόνο το στόμα.
Παίξτε ρόλους και διηγηθείτε ένα μικρό παραμυθάκι για ένα παιδάκι που μια μέρα ήταν πολύ λυπημένο γιατί..........(συμπληρώστε την ιστορία)
που συνάντησε έναν θυμωμένο ........... και με έκπληξη είδε ότι τελικά αν ........ θα μπορούσαν να γίνουν δυο καλοί φίλοι. Το παιδάκι είναι πολύ χαρούμενο γιατί έκανε έναν ακόμα φίλο!
Κάπως έτσι μπορείτε να φτιάχνετε μικρά διδακτικά παραμυθάκια....
Τα ρολλά από συσκευασίες χαρτιού είναι πολύ χρήσιμα για τέτοιου είδους ιστορίες. Φτιάξτε τους δικούς σας ήρωες και βάλτε τους στο παιγνίδι μιλώντας για τις περιπέτειες τους και τα συναισθήματά τους που αλλάζουν καθώς γυρίζουν τα κεφαλάκια τους.......
Συναισθήματα με ανθρωπάκια φτιαγμένα από χάρτινο ρολό
Στις πολύ μικρές ηλικίες μπορούμε να κάνουμε κάποια δραστηριότητα όπου το παιδάκι θα βάλει στο αντίστοιχο τσεπάκι την σωστή φατσούλα.
Είναι καλή ιδέα για να αφιερώσετε μια σελίδα από ένα quiet book.
Με τα προνηπιάκια μπορείτε να παίξετε ένα διασκεδαστικό παιχνίδι με 2 ζάρια. Στο ένα ζάρι, η κάθε πλευρά θα γράφει κάποιο συναίσθημα, στο άλλο το όνομα ενός ζώου, που το παιδάκι γνωρίζει και μπορεί να μιμηθεί.
Μιμηθείτε τα ζωάκια
Κάθε φορά που ρίχνετε τα ζάρια ένας διαφορετικός συνδιασμός θα εμφανίζεται και θα πρέπει να κάνετε την κατάλληλη γκριμάτσα.
Η μέθοδος πολλών παιδοψυχολόγων για να καταλάβουν τη συναισθηματική κατάσταση ενός παιδιού είναι να του ζητήσουν να ζωγραφίσει κάποια πρόσωπα. Άλλες φορές να διαλέξει κάποια κουκλάκια που εκφράζουν με το πρόσωπό τους κάποιο συναίσθημα και συζητάνε πάνω σε αυτό.
Αυτό γίνεται γιατί τα μικρά παιδιά δεν μπορούν ακόμα να εκφράσουν με λέξεις όλα αυτά που νιώθουν και θέλουν να μας δείξουν.
Μπορείτε λοιπόν να κολλήσετε πάνω σε διάφορες πετρούλες εικόνες από ζωάκια και να μιλήσετε για το πως νιώθουν τα ζωάκια αυτά....
Μια καταπληκτική ιδέα είναι να φτιάξετε εσείς ανθρωπάκια με χαρούμενη όψη και να τα κολλήσετε από τη μία πλευρά της πετρούλας.......
Φτιάξτε μια ιστορία....(story stones)
και από την άλλη πλευρά να βάλλετε τα ίδια ανθρωπάκια να εκφράζουν κάτι άλλο.....
Μπορείτε να τις βρείτε εδώ..
Μην ξεχάσετε να προσθέσετε και άλλα αντικείμενα όπως ένα σπίτι, καρδούλες, αυτοκίνητο κ.λ.π ώστε να μπορείτε να δημιουργήσετε μια ολόκληρη ιστορία. Φτιάξτε την οικογένειά σας.
Ό,τι και αν κάνετε ακούστε τα παιδιά σας, περάστε χρόνο μαζί τους και δείξτε τους με υπομονή πως να εκφράζουν τα συναισθήματα τους.
Δώστε τους το παράδειγμα γελάστε, κλάψτε, μιλήστε τους για τα δικά σας συναισθήματα.
Μην ξεχνάτε ότι σημασία δεν έχει μόνο το IQ, αλλά και η συναισθηματική νοημοσύνη των παιδιών μας για να μπορούν να είναι ευτυχισμένα.



Comments

  1. Πάρα μα πάρα πολύ μου αρέσουν οι προτάσεις σου!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sofia μου σε ευχαριστώ είναι πολύ ωραία ιδέα για τα παιδάκια που βρίσκονται σε προνηπιακή ηλικία.

      Delete
  2. Αντυ06 March

    Συναισθηματική νοημοσύνη..Ακριβώς σ αυτό "χάνονται" πολλοί γιατί υπερεκτιμάται το IQ και το συναίσθημα πάει περίπατο.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Έτσι είναι Άντυ μου.Καλό σου βράδυ.

      Delete
  3. Πολύ ωραίες και δημιουργικές ιδέες, μου άρεσαν οι μάσκες από πιατάκια!
    Χαιρετισμούς*

    ReplyDelete
  4. Υπέροχα όλα Θεανώ μου, πόσο δίκιο έχεις για την συναισθηματική νοημοσύνη!

    Καλό βράδυ!

    ReplyDelete
  5. Υπέροχες ιδέες. Ειδικά τα ζωγραφισμένα βοτσαλάκια.

    ReplyDelete
  6. υπέροχες ιδέες. μόλις ετοίμασα τις φατσούλες στα μπαλόνια με play doh που έχουν ξεραθεί, έτσι είμαστε έτοιμοι για παιχνίδι αύριο.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Φτιάχνουμε έναν χιονάνθρωπο.......

Snowman μα δεν είναι από χιόνι!!! Γιατί, ευτυχώς, ο χειμώνας ακόμα δεν ήρθε, το κρύο είναι ανεκτό και το χιόνι μάλλον πολύ μακρυά. Έλα όμως που έχουμε όρεξη για κατασκευές και τα χιονανθρωπάκια είναι πάντα αγαπημένες φιγούρες. Κι αν προσπαθήσω να κάνω έναν απολογισμό, δεν ξέρω πως τα καταφέρνω, αλλά κάθε, μα κάθε χρόνο, όταν αγοράζω καινούρια στολίδια και διακοσμητικά για το χειμώνα, ο χιονάνθρωπος είναι η πρώτη μου επιλογή. Πώς λοιπόν να μην φτιαξω με την μικρή μου πολλά, μα πάρα πολλά χιονανθρωπάκια λίγο πριν αρχίσουμε να μιλάμε για τα Χριστούγεννα και λίγο προτού αρχίσουμε να σχεδιάζουμε πως θα στολίσουμε το σπίτι μας για τις γιορτές; Ξεκινήστε και εσείς από μια απλή κατασκευή που θα σας φτιάξει τη διάθεση! Ένας χαμογελαστός χιονάνθρωπος από λευκά πιατάκια μιας χρήσεως.... Paper plates snowman Ανοίξτε τρύπες με τον διακορευτή Περάστε νήμα γύρω γύρω και ενώστε τα δυο πιατάκια Στολίστε με κουμπιά και  προσθέστε τα χαρακτηριστικά του προσώπου. Μπορείτε να τον κ

Το πρώτο της Λεύκωμα!

photo via.... Είχατε Λεύκωμα όταν πηγαίνατε σχολείο; Θυμόσαστε που γράφαμε τα περιβόητα "Τι εστί έρως, φιλί, αγάπη; " "Ποιό είναι το αγαπημένο σου τραγούδι;"  "Τί ζώδιο είσαι;" και "Ποια η γνώμη σου για τον κτήτορα;" (όπου κτήτορας εσύ φυσικά που είχες το Λεύκωμα και η αποκάλυψη στην τελευταία σελίδα!!!)  Πραγματικά τι δε θα έδινα να έπεφτε στα χέρια μου ξανά ένα από τα Λευκώματα που γράφαμε τότε..... Στο σπίτι κάνω συχνά παιχνίδια γραφής και ανάγνωσης με το πρωτάκι μου είτε ως παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού, είτε βοηθώντας την να γράψει στο μίνι ημερολόγιο της. Και φυσικά διαβάζουμε τα μηνύματα από τις νεράιδες που μας επισκέπτονται για διάφορους λόγους..... (π.χ tooth fairy) Σκέφτηκα ότι για την ηλικία των 6-7 χρόνων ένα Λεύκωμα, το οποίο θα έχει βέβαια τις κατάλληλες ερωτήσεις, μπορεί να γίνει ένα επιπλέον παιχνίδι. Κάτι που βοηθάει πολύ στην απόκτηση ευχέρειας στην ανάγνωση αλλά και στη γραφή ! Συναισθηματικά δε, δίνει απίσ

Οι πιο εύκολες κατασκευές για παιδιά!

Τελικά το διαδίκτυο έχει τα πολύ καλά του με τόσες ιδέες που μας δίνει. Πηγαίνει τη φαντασία μας ακόμα πιο πέρα και μας ξεσηκώνει να κάνουμε χιλιάδες πράγματα. Δε συμφωνώ καθόλου με όσους πιστεύουν ότι απλά κάθεσαι και χαζεύεις σε μια οθόνη και δεν κάνεις πράγματα δημιουργικά. Ειδικά σε ότι έχει σχέση με τα παιδιά και τις δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις μαζί τους. Ίσα ίσα που ψάχνεις, βρίσκεις τρόπους και μπαίνεις στην πρίζα για να δοκιμάσεις νέα πράγματα. Και όσο για τις κατασκευές οι ιδέες είναι ατέλειωτες. Ένα κλικ να κάνεις και βρίσκεις χιλιάδες. Ίσως πολλέ από αυτές θεωρείς ότι είναι αρκετά πολύπλοκες και χρονοβόρες για να τα φτιάξεις μαζί με τα παιδιά. Σήμερα όμως δεν έχεις δικαιολογία! Θα σου δείξω 6 από τις πιο εύκολες κατασκευές που υπάρχουν. Ξεκινάμε με διακόσμηση δωματίου: Μια πρωτότυπη ιδέα για να γράψεις το όνομα του μικρού σου στην είσοδο του δωματίου. Τα υλικά απλά: Mobile με το όνομά του Διακοσμητικά χαρτόνια που θα κόψετε μαζί στο σχήμα των γρα