Skip to main content

Γίνε η Αριάδνη και κάντε το σπίτι σας λαβύρινθο - Μυθολογία και παιχνίδι 4+

Ωραία τα παραμύθια που λέμε στα παιδάκια μας με την κοκκινοσκουφίτσα, τον κακό λύκο, τη Ραπουνζέλ, τους 7 νάνους και τα 3 γουρουνάκια. Αν και πολύ συχνά χρειάζεται να κάνουμε κάποιες μετατροπές για να γίνουν πιο ευχάριστα και κατανοητά από τους μικρούς μας ακροατές.
Τίποτα όμως δεν συγκρίνεται με τον πλούτο της Αρχαίας Ελληνικής μυθολογίας. Μύθοι που δείχνουν τόσα για τις σχέσεις των ανθρώπων. Που είναι πάντα επικαίροι και πολύ διδακτικοί. Αλλά κυρίως μεταφέρουν τα παιδιά μας σε έναν κόσμο ναι μεν μυθικό με ήρωες και θεούς, αλλά ταυτόχρονα και τόσο αληθινό.
Προβάλλουν με συναρπαστικό τρόπο τις ανθρώπινες αξίες, τα ελαττώματα και τα προτερήματα των ανθρώπων, τα συναισθήματα και τις αδυναμίες τους.
Στα βιβλιοπωλεία πλέον βρίσκουμε πάρα πολύ μεγάλη ποικιλία βιβλίων της ελληνικής μυθολογίας.
Εμένα έπεσε στα χέρια μου, τον καιρό που γεννήθηκε η μικρή μου, η σειρά βιβλίων από τις εκδόσεις ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ με γενικό τίτλο "Η πρώτη μου μυθολογία" και πραγματικά με συνεπήρε!

Ο συγγραφέας Φίλιππος Μανδηλαράς γράφει με χαριτωμένα και απλά στιχάκια την αρχαία ελληνική μυθολογία. Και συμπληρώνει με την τέλεια, τόσο όμορφη και κατάλληλη για παιδιά εικονογράφηση η Ναταλία
Καπατσούλια.
"Ήρωας μεγάλος από την αρχαία Αθήνα, ξακουστός ως σήμερα ακόμα και στην Κίνα. Στο Λαβύρινθο μπήκε μ' ένα κουβάρι οδηγό, το Μινώταυρο σκότωσε σ' ένα λεπτό. Ποιός είναι;"
Έτσι ξεκινάει το βιβλίο για τον Θησέα!
Τα παιδιά μαθαίνουν το μύθο και μπορούν εύκολα να απομνημονεύσουν τα  στιχάκια.
"Πόνους, πληγές θεράπευσε, αρρώστια και οδύνη,
τους ασθενείς πλησίαζε πάντα με καλοσύνη.
Πρώτος γιατρός λογίζεται σε όλους τους λαούς,
τιμή και δόξα γνώρισε σε τόπους μακρινούς." 
Το βιβλίο για το θεραπευτή Ασκληπιό!
Στο τέλος κάθε μύθου υπάρχουν πρόσθετες πληροφορίες για τους ήρωες του μύθου, για τις ονομασίες αλλά και για τις περιοχές που αναφέρονται.
Αλλά το καλύτερο είναι τα παιχνίδια που έχουν να κάνουν με το να μεταφέρουν τα παιδιά σε εκείνη την εποχή και να νιώσουν ακριβώς όπως οι ήρωες. Εξάπτει όλες τις αισθήσεις τους μέσα από απλές δραστηριότητες.
"Προσπάθησε να φανταστείς πώς ένιωθε ο Θησέας μέσα στον σκοτεινό λαβύρινθο. Τί άκουγε; Πώς ήταν το έδαφος που πατούσε με τα σανδάλια του; Ποιές ήταν οι μυρωδιές; Τί χρώμα δίνεις σε κάθε αίσθηση; Ζωγράφισε τον λαβύρινθο με αυτά ακριβώς τα χρώματα"
Θεωρώ καταπληκτική την ιδέα αυτή. Τα παιδιά χρησιμοποιούν όλες τις αισθήσεις τους κάτι που κάνει τη μάθηση ακόμα πιο εύκολη.
Μπορείτε λοιπόν να διαβάσετε μαζί τους μύθους-στιχάκια και στη συνέχεια να αναπαραστήσετε την ιστορία.

Μπορεί και το παιδάκι σου να γίνει ένας μικρός Θησέας και εσύ η Αριάδνη!
  • Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα κουβάρι νήμα.
  • Δέστε στο κρεβάτι του την άκρη  του νήματος. 
  • Αρχίστε να διασχίζετε όλα τα δωμάτια του σπιτιού ξετυλίγοντας το κουβάρι - Μίτο της Αριάδνης.
  • Τώρα δέσε στα μάτια του μικρού σου ένα μαντήλι και βοήθησέ το να φτάσει ξανά στο κρεβάτι του, μόνο με τη βοήθεια του νήματος.
Κάπως έτσι δεν τα κατάφερε και ο Θησέας;

Η ελληνική μυθολογία είναι συναρπαστική!
Και αυτή σειρά βιβλίων την κάνει ακόμα περισσότερο.
Ρίξτε τους μια ματιά εμείς πάντως έχουμε κατενθουσιαστεί.
Ίσως και να εκπλαγείτε ευχάριστα όταν θα ακούσετε μια παιδική φωνούλα να σας αποκαλεί "Θεά Αφροδίτη"!!!!!

Δείτε ολόκληρη τη σειρά "Η πρώτη μου μυθολογία"



Comments

  1. Καλημέρα! Είναι πραγματικά ωραία αυτή η σειρά και γενικότερα ο συγκεκριμένος συγγραφέας όπως και οι εκδόσεις Παπαδόπουλος παρουσιάζουν καλές δουλειές για τα παιδιά! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλημέρα!Έχω βάλει στόχο να πάρω όλη τη σειρά!

      Delete
  2. Θεανώ η πρότασή σου είναι Τ Ε Λ Ε Ι Α !!! Μου άρεσει πολύ το βιβλίο και μπήκα στο σάιτ των εκδόσεων και είδα όλη την σειρά. Μου άρεσαν και οι προτάσεις που έκανες για το πως να δουλέψουμε το βιβλίο! Να σε ρωτήσω εσυ που το δούλεψες σε τι ηλικίες μπορεί να δουλευτεί καλύτερα;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μάρω μου από 4 ετών και πάνω σίγουρα. Για πιο μικρή ηλικία με επιφύλαξη και με αρκετές μετατροπές έτσι ώστε να μπορούν να παρακολουθήσουν τη ροή της ιστορίας και να κάνουν και τις δραστηριότητες. Ρίξε μια ματιά στα βιβλία και διάλεξε αυτό που σου φαίνεται πιο απλό για αρχή και στη συνέχεια θα δεις αναλόγως την ανταπόκριση. Οι πιο μεγάλες ηλικίες μπορούν άνετα να απομνημονεύσουν και τα μικρά χαριτωμένα στιχάκια!

      Delete
  3. Ευχαριστώ!!! Καλή εβδομάδα!

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Φτιάχνουμε έναν χιονάνθρωπο.......

Snowman μα δεν είναι από χιόνι!!! Γιατί, ευτυχώς, ο χειμώνας ακόμα δεν ήρθε, το κρύο είναι ανεκτό και το χιόνι μάλλον πολύ μακρυά. Έλα όμως που έχουμε όρεξη για κατασκευές και τα χιονανθρωπάκια είναι πάντα αγαπημένες φιγούρες. Κι αν προσπαθήσω να κάνω έναν απολογισμό, δεν ξέρω πως τα καταφέρνω, αλλά κάθε, μα κάθε χρόνο, όταν αγοράζω καινούρια στολίδια και διακοσμητικά για το χειμώνα, ο χιονάνθρωπος είναι η πρώτη μου επιλογή. Πώς λοιπόν να μην φτιαξω με την μικρή μου πολλά, μα πάρα πολλά χιονανθρωπάκια λίγο πριν αρχίσουμε να μιλάμε για τα Χριστούγεννα και λίγο προτού αρχίσουμε να σχεδιάζουμε πως θα στολίσουμε το σπίτι μας για τις γιορτές; Ξεκινήστε και εσείς από μια απλή κατασκευή που θα σας φτιάξει τη διάθεση! Ένας χαμογελαστός χιονάνθρωπος από λευκά πιατάκια μιας χρήσεως.... Paper plates snowman Ανοίξτε τρύπες με τον διακορευτή Περάστε νήμα γύρω γύρω και ενώστε τα δυο πιατάκια Στολίστε με κουμπιά και  προσθέστε τα χαρακτηριστικά του προσώπου. Μπορείτε να τον κ

Το πρώτο της Λεύκωμα!

photo via.... Είχατε Λεύκωμα όταν πηγαίνατε σχολείο; Θυμόσαστε που γράφαμε τα περιβόητα "Τι εστί έρως, φιλί, αγάπη; " "Ποιό είναι το αγαπημένο σου τραγούδι;"  "Τί ζώδιο είσαι;" και "Ποια η γνώμη σου για τον κτήτορα;" (όπου κτήτορας εσύ φυσικά που είχες το Λεύκωμα και η αποκάλυψη στην τελευταία σελίδα!!!)  Πραγματικά τι δε θα έδινα να έπεφτε στα χέρια μου ξανά ένα από τα Λευκώματα που γράφαμε τότε..... Στο σπίτι κάνω συχνά παιχνίδια γραφής και ανάγνωσης με το πρωτάκι μου είτε ως παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού, είτε βοηθώντας την να γράψει στο μίνι ημερολόγιο της. Και φυσικά διαβάζουμε τα μηνύματα από τις νεράιδες που μας επισκέπτονται για διάφορους λόγους..... (π.χ tooth fairy) Σκέφτηκα ότι για την ηλικία των 6-7 χρόνων ένα Λεύκωμα, το οποίο θα έχει βέβαια τις κατάλληλες ερωτήσεις, μπορεί να γίνει ένα επιπλέον παιχνίδι. Κάτι που βοηθάει πολύ στην απόκτηση ευχέρειας στην ανάγνωση αλλά και στη γραφή ! Συναισθηματικά δε, δίνει απίσ

Οι πιο εύκολες κατασκευές για παιδιά!

Τελικά το διαδίκτυο έχει τα πολύ καλά του με τόσες ιδέες που μας δίνει. Πηγαίνει τη φαντασία μας ακόμα πιο πέρα και μας ξεσηκώνει να κάνουμε χιλιάδες πράγματα. Δε συμφωνώ καθόλου με όσους πιστεύουν ότι απλά κάθεσαι και χαζεύεις σε μια οθόνη και δεν κάνεις πράγματα δημιουργικά. Ειδικά σε ότι έχει σχέση με τα παιδιά και τις δραστηριότητες που μπορείς να κάνεις μαζί τους. Ίσα ίσα που ψάχνεις, βρίσκεις τρόπους και μπαίνεις στην πρίζα για να δοκιμάσεις νέα πράγματα. Και όσο για τις κατασκευές οι ιδέες είναι ατέλειωτες. Ένα κλικ να κάνεις και βρίσκεις χιλιάδες. Ίσως πολλέ από αυτές θεωρείς ότι είναι αρκετά πολύπλοκες και χρονοβόρες για να τα φτιάξεις μαζί με τα παιδιά. Σήμερα όμως δεν έχεις δικαιολογία! Θα σου δείξω 6 από τις πιο εύκολες κατασκευές που υπάρχουν. Ξεκινάμε με διακόσμηση δωματίου: Μια πρωτότυπη ιδέα για να γράψεις το όνομα του μικρού σου στην είσοδο του δωματίου. Τα υλικά απλά: Mobile με το όνομά του Διακοσμητικά χαρτόνια που θα κόψετε μαζί στο σχήμα των γρα